Passa al contingut principal

No mataràs!

Víctor Pastor Banyuls
Una ressenya sobre l'obra «No mataràs» de Víctor Labrado, Premi Enric Valor de Novel·la

En aquests papers, l’escriptor Víctor Labrado reconstrueix els pedaços de la història del pilotari de Rafelcofer Josep Andrés Momparler, conegut més popularment com Pepe el Carinyo. Labrado, a través d’un teixit de testimonis orals i una anàlisi pregona i crítica de documents de l’època, hi refà la trepidant vida del Carinyo, trastocada amb el començament de la Guerra Civil Espanyola. El protagonista, tanmateix, com a bon jugador de pilota, rebat fins a l’últim quinze, per la qual cosa intenta salvar la vaqueta a tocar de la muralla o sobreviure a les inclemències, és a dir, a la guerra dels bojos del gallet amb molts ideals i la repressió franquista coronada de bigot i tricorni. És així com el lector hi identificarà tots els colors del verd: el milicià, el militar i el natural de les muntanyes de la Safor com a lloc de llibertat o supervivència primària.

La prosa àgil i incisiva de l’autor insereix constantment la veu dels records amb les consegüents reaccions i els diversos punts de vista –parentius, amicals, veïnals, etc.– que l’oralitat ha fet perdurar fins a hores d’ara sobre el pilotari. D’aquesta manera, l’interés testimonial possibilita que ens fem una semblança d’aquell temps i dels actes de Pepe el Carinyo. «Una persona com ell, tan ben anomenat, que dius i este com es tira a fer eixa vida?», es pregunta un testimoni. Precisament aquest és l’interrogant punyent que Labrado hi va desxifrant, sense maximalismes ni maniqueismes militants, només amb l’assumpció, la comprensió i la conducció tant de la memòria oral com de l’escrita, atés que l’escriptor fa una anàlisi documental de sumaríssims d’urgència, en els quals es percep la delimitació minuciosa de la «fina capa» que separava la realitat de la ficció.

Que el lector es nugue bé els cordons, doncs. Li esperen milanta pujades i baixades en els camins del temps, sendes de terra, carreteres amb obstacles i, per damunt de tot, aquella turbulenta polseguera que encara hui sura per la consciència col·lectiva: la memòria, ara ja, històrica.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

Tràiler L'esclau del Mercadal

Us convidem a veure el booktràiler de L'esclau del Mercadal , de Dolors Garcia i Cornellà, una obra ambientada en la Girona del segle XIV, en la qual un jove cristià, un altre de religió jueva i un dels pocs esclaus de la ciutat, es fan amics. En una època en què la intolerància, les revenges i l’odi a la diversitat eren l’única transacció possible entre les diferents comunitats, tots tres lluitaran per la seva parcel·la de llibertat. L’esclau del Mercadal , Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2003, reflecteix els problemes d’interrelació que sorgeixen entre col·lectius diferents. Una qüestió que resulta, malauradament, molt actual. És doncs, una bona oportunitat per a ensenyar els joves el valor de l'amistat lluny de prejudicis.