Passa al contingut principal

De l’eufòria de Barcelona’92 al drama dels Balcans, 25 anys després

Enmig de la commemoració dels 25 anys dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona’92, Lluís-Anton Baulenas –guanyador de guardons tan prestigiosos com el Sant Jordi, el Ramon Llull i el Carlemany– ens presenta Amics per sempre, Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira 2016. Es tracta d’una novel·la ambientada a l’estiu del 1992, que ens explica de forma irònica com es van viure dos grans esdeveniments tan diferents, els Jocs Olímpics i la Guerra dels Balcans.

El llibre conta la història d’en Ferran, un personatge que, després de viure l’horror de la guerra dels Balcans per atzar, torna a Barcelona en plena efervescència olímpica. L’eufòria de la ciutat contrasta amb la crisi personal del protagonista, un contrast que acompanya durant tot el llibre i que serveix a l’autor per dotar la novel·la d’una crítica social i política punyent.


La novel·la situa l’acció principal a Barcelona, una ciutat que l’autor retrata amb tots els seus clarobscurs; però part de la trama també passa en algunes de les subseus olímpiques del 92, com ara la Seu d’Urgell, que va acollir les proves de piragüisme; Banyoles, que va ser subseu de la competició de rem, i Vic, que va acollir competicions d’hoquei sobre patins i hípica.

L’any del seu 25é aniversari, Baulenas ens fa viatjar en el temps i reviure moments que molts guardem de manera molt especial a la memòria. Nombroses institucions també s’han unit a l’aniversari de Barcelona’92 com l’Ajuntament de Barcelona, el Comité Olímpic Internacional i altres institucions esportives del país. Pel 25 aniversari, Cobi, la mascota dissenyada per Mariscal, recorrerà els carrers de la capital catalana durant tot l’estiu.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

#FinançamentJust

La recent presentació del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017 ha fet evident que els valencians i valencianes rebrem la menor inversió per habitant de tot l’Estat, una despesa que suposa un 6,9% de la inversió durant el 2017 i s’allunya de l’11% que representa la població valenciana. Una xifra que, a més, suposa una reducció del 33% de les inversions per a 2017 i la relegació de la nostra autonomia com el territori amb menys inversió si tenim en compte la població. Mentre que el projecte preveu una inversió mitjana a tot l’estat de 185 euros per habitant, a València, Alacant i Castelló la quantitat baixa fins als 119 euros. Així, la inversió de 2017 en les nostres comarques serà de 589 milions d’euros davant dels 879 que es van assignar als comptes de  2016, el que suposa una baixada de 290 milions d’euros. Aquesta conjuntura posa d’actualitat, precisament, un dels títols publicats a la col·lecció «Bromera Actual» fa només un parell d’anys. Es tracta de l’