Passa al contingut principal

Tertúlies dialògiques amb Bromera


Des de fa un temps, molts dels docents de les nostres escoles busquen alternatives a les pràctiques pedagògiques tradicionals. Potser per això, darrerament han despertat interés entre el professorat les tertúlies literàries dialògiques.

A colp d’ull, aquestes activitats podrien semblar simples tertúlies literàries organitzades al si de les escoles. Però són molt més. En primer lloc, l’objectiu ultrapassa la simple lectura d’un mateix llibre per part d’un grup, ja que la primera condició és la selecció de les lectures mateixes. I és que en les tertúlies literàries dialògiques només tenen cabuda els clàssics universals.

Els clàssics universals són obres que, per la seua qualitat, han perdurat al llarg dels anys, fins i tot dels segles. En els clàssics, a més, trobem reflectits els grans temes que han preocupat la humanitat, i que transcendeixen les cultures i les èpoques. Per tot això, la introducció d’aquestes obres des dels primers nivells de l’ensenyament pot reportar una gran quantitat de beneficis.

D’altra banda, els participants en una tertúlia literària dialògica no es limiten a memoritzar la vida d’un autor i el context d’una obra, sinó que reflexionen al voltant dels personatges, de les seues actuacions, de les accions que s’esdevenen, de les reaccions… i n’extrauen conclusions raonades, posant-se en situacions que, d’altra banda, és probable que no experimenten mai.

En les tertúlies literàries dialògiques participa l’alumnat, el professorat o adults de l’entorn que hi estiguen interessats. Les úniques limitacions es troben en les lectures seleccionades i, potser, en l’objectiu, que està molt focalitzat envers la comprensió i la reflexió. Per això, aquestes tertúlies estan reconegudes per la comunitat científica internacional en educació com a experiència cultural i didàctica que treballa sobre la idea que totes les persones són capaces d’entendre determinats continguts i reflexionar-hi, que els clàssics de la literatura universal poden fer gaudir persones de la més diversa procedència, ideologia, situació social o formació acadèmica.

Ací t’oferim una selecció del nostre catàleg d’aquells llibres pensats per a les tertúlies dialògiques. A banda, et convidem a fer una ullada a les nostres col·leccions, ja que segur que hi trobaràs altres llibres del teu interés.

Comentaris

Anònim ha dit…
Si esteu pensant en posar-les en pràctica a les vostres aules i us apeteix saber més sobre aquesta Actuació educativa d'èxit és recomanable la lectura de la seua descripció a la web de "Comunidades de aprendizaje" www.comunidadesdeaprendizaje.net i visitar la web de Confapea www.confapea.org
Per reconèixer una Tertulia Literaria dialógica s'ha de vore si s'esta llegint un clàssic universal i la presència dels 7 principis de l'aprenentatge dialògic,sense aquest no podriem parlar d'una TLD(Tertulia literaria dialogica) com Actuació Educativa d'exit

Entrades populars d'aquest blog

"Els Homes de la Dalla", nou títol de John Connolly

Una bona notícia per als amants de la novel·la negra: acaba d'arribar Els Homes de la Dalla , l'últim èxit de John Connolly , un dels màxims exponents dins del gènere. Un llibre altament recomanable que continua la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker després d’ Els turmentats , la primera obra de l’autor traduïda a la nostra llengua. Amb Els Homes de la Dalla , Connolly ens mostra la seua extraordinària capacitat per a composar personatges impressionants. En aquesta ocasió, ens acostem, d'una manera més estreta, a un dels secundaris imprescindibles de la saga: Louis. Així, l'autor ens regala l'oportunitat de profunditzar en la seua vida des de la infància, i descobrir el "jo" més ocult d'aquest personatge amb pell de llop. Els pecats del passat el visiten ara. Algú està perseguint-lo. La seua casa, els seus negocis i el seu company també estan en el punt de mira. L’instrument de la venjança és l'Alegria, un assassí d’assassins, el mé

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

Tràiler L'esclau del Mercadal

Us convidem a veure el booktràiler de L'esclau del Mercadal , de Dolors Garcia i Cornellà, una obra ambientada en la Girona del segle XIV, en la qual un jove cristià, un altre de religió jueva i un dels pocs esclaus de la ciutat, es fan amics. En una època en què la intolerància, les revenges i l’odi a la diversitat eren l’única transacció possible entre les diferents comunitats, tots tres lluitaran per la seva parcel·la de llibertat. L’esclau del Mercadal , Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2003, reflecteix els problemes d’interrelació que sorgeixen entre col·lectius diferents. Una qüestió que resulta, malauradament, molt actual. És doncs, una bona oportunitat per a ensenyar els joves el valor de l'amistat lluny de prejudicis.