dimecres, 5 d’agost de 2009

La crisi arriba als llibres

El diari Avui ha publicat un article sobre com afrontem la crisi les editorials independents. En un moment difícil a nivell econòmic, les empreses editorials han de seguir endavant sortejant la reducció de les ajudes, el retard en fer-les efectives, el control de la despesa, la baixada de les vendes... alhora que es continua oferint varietat i qualitat. El diari Público també va dedicar un article ampli a la davallada de la facturació, fent palés l'efecte que ha tingut aquest any. Solament una dada: les vendes baixaren el 40% solament en els mesos de gener i febrer.

Com diu Jordi Ferré, editor de Cossetània, al seu bloc: "Més devolucions i menys ajuts fan un còctel que fa mal a les economies editorials ja de per si poc galdoses. De totes maneres, lamentar-se no serveix de gran cosa i és necessari que tots plegats hi posem sobretot molta imaginació per salvar l'escull en què ens trobem".

Hi ha estratègies que estan funcionant, i noves opcions de negoci viables. En un article citat a Tirant el cap s'apunta també "que el malestar y la crisis de sentido de la cultura actual se basan en la extrema preeminencia de otros componentes del proceso social: la conversión de los bienes culturales en mercancías y las perversiones consumistas del Estado del bienestar. Ambas realidades han atenuado el papel precursor de la cultura, quitándole relevancia social y contribuyendo a la situación de crisis de sentido que hoy manifiesta. (Ferrán Mascarell; La cultura en la era de la incertidumbre; pag. 62)". Seria bo que hi pensarem.