Edicions Bromera ha començat els actes de celebració del seu 25é aniversari amb la presentació de la reedició de L’últim roder, de Josep Franco, la primera novel·la publicada per l’editorial l’any 1986, que es convertí en best-seller. L’auditori de la Casa de Cultura d’Alzira acollí aquest acte, en el qual, a més de l’autor, intervingueren Josep Gregori, president de Bromera; Salvador Bataller, membre del Consell Assessor de l’editorial, i Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura. Entre els assistents, cal destacar la presència d’escriptors i gent de la cultura de la comarca de la Ribera que volgueren sumar-se a aquesta celebració.
Josep Gregori va fer un repàs de la trajectòria de Bromera, de les inquietuds que el portaren a fundar un projecte editorial com aquest, d’algunes de les anècdotes més destacades d’aquests 25 anys, i es referí també al futur. El neguit davant la falta de material escrit que poguera servir com a complement per a l’aprenentatge del valencià i el compromís amb la llengua foren clau en el naixement de l’editorial. El president de Bromera agraí el suport del professorat, ja que «sense ells Bromera no existiria», i la confiança dipositada pels escriptors, i comparà l’empresa amb un vaixell al qual encara li queden moltes travessies i ports per visitar.
De la seua banda, Josep Franco destacà la importància vital que tenia aquest acte per a ell, ja que amb la publicació de L’últim roder aconseguí fer realitat una quimera: «ser escriptor en uns temps vertaderament difícils, de transicions mediocres i autoritarismes però també de joves esperançats i disposats a construir el futur que havíem somiat». Per a l’autor, és un miracle que vora 100.000 persones hagen fet seues les històries del frare Eugeni al llarg d’aquests anys i, sobretot, és una gran satisfacció que L’últim roder es convertira en «la clau que va obrir la porta a molta gent a la normalització de llegir en la seua llengua». Franco va fer palesa la falta de suport de les institucions i reivindicà la riquesa i la varietat de la nostra llengua en un discurs en què lloà també el treball empresarial que hi ha hagut darrere de Bromera, «una editorial que ha sabut navegar en temps de crisi, que ha superat les pressions dels grans grups, i que és encara un segell independent i lliure», afegí l’escriptor suecà.
Ací et deixem alguns articles apareguts a la premsa:
Levante. Posdata
Comentaris