Passa al contingut principal

Les Falles més literàries

Entrem en març i, amb aquest mes, arriba també una de les festes més tradicionals de les nostres terres: les Falles. Només falten unes setmanes perquè ens submergim en l’efervescència fallera que a més, enguany esperem amb més il·lusió que mai perquè, finalment, la nostra festa ha estat reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Les Falles, però, estan molt lligades a altres expressions culturals valencianes, com l’art i la literatura. Per això, aquesta setmana hem decidit imbuir-nos de l’esperit faller i dedicar el nostre bloc a les obres literàries més flamígeres de Bromera!

Comencem per un clàssic en la nostra llengua: Joan Fuster. Potser vos sorprendrà trobar entre la bibliografia de Fuster, un iconoclasta hostil als tòpics, un llibre sobre les Falles, l'espectacle que més tòpics concentra de tot el folklore valencià. Combustible per a falles, però, no és ni un pamflet ni un libel irreverent i despietat contra les Falles, sinó un recull d'escrits, a manera de breus apunts sociològics, que tracten d'explorar, a través del motiu faller, el caràcter i la mentalitat dels valencians.

L'autor, amb el seu estil àgil i incisiu, ens parla dels ingredients i de la significació de les Falles, una manifestació festiva que pot ser tant una mostra innocent del barroquisme valencià com també un poderós instrument de reprovació moral.

Si voleu començar aquest lectura, feu clic ací.


Per als més menuts...

Tanmateix, els adults no som els únics que podem gaudir de la literatura fallera. Els lectors més joves tenen al seu abast un llibre molt divertit on les Falles són protagonistes: l’obra de teatre Empar Fallera major infantil, de Fani Grande.

Empar és una xiqueta vital i optimista que vol ser fallera major infantil de la seua comissió. Però a casa no van molt bé les coses i son pare i sa mare no ho veuen gens clar. Empar pensa una solució i demana ajuda a amics i veïns per a aconseguir el seu somni. Sabrem si aconsegueix el seu propòsit al final d’aquesta deliciosa obra sobre l’amistat, la il·lusió...  i les Falles!

Feu clic ací per llegir-ne el primer capítol.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

Tràiler L'esclau del Mercadal

Us convidem a veure el booktràiler de L'esclau del Mercadal , de Dolors Garcia i Cornellà, una obra ambientada en la Girona del segle XIV, en la qual un jove cristià, un altre de religió jueva i un dels pocs esclaus de la ciutat, es fan amics. En una època en què la intolerància, les revenges i l’odi a la diversitat eren l’única transacció possible entre les diferents comunitats, tots tres lluitaran per la seva parcel·la de llibertat. L’esclau del Mercadal , Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2003, reflecteix els problemes d’interrelació que sorgeixen entre col·lectius diferents. Una qüestió que resulta, malauradament, molt actual. És doncs, una bona oportunitat per a ensenyar els joves el valor de l'amistat lluny de prejudicis.