Passa al contingut principal

Una gran notícia


(article a El País)

La premsa s'ha fet ressó de la publicació en Bromera del gruix de l'obra de la recent Premi Nobel Herta Müller (al final de la nota trobareu els enllaços). Us recordem que fins ara estava inèdita en la nostra llengua. La publicació de Müller permet als lectors acostar-se al treball d'aquesta autora, gran desconeguda per tots abans de la concessió del premi, que demostra un domini extraordinari del llenguatge, amb descripcions acurades, minimalistes, però d'una gran potència lírica.



La seua és una història difícil, traumàtica, sota la dictadura comunista de Ceaucescu, per la qual va haver d'emigrar a Alemanya en sofrir la persecució de la policia política del règim com a representant de la minoria alemanya a Romania. Les seues circumstàncies personals no solament han marcat la seua experiència vital. La seua obra està fortament compromesa amb els oblidats per la Història, amb tots el qui no van sobreviure: «la meua escriptura sempre està relacionada amb el fet d'emprendre un viatge amb terra baix les ungles», ha afirmat. Precisament, l'acadèmia sueca li atorgava el 8 d'octubre passat el Premi Nobel de Literatura perquè els seues relats: «dibuixen els paisatges dels desposseïts amb la concentració de la poesia i l’objectivitat de la prosa».


Müller escriu en alemà perquè aquesta és la seua llengua materna però empra el romanés (del qual es confessa fascinada), molt més sensual i metafòric, per a projectar la seua mirada en els llibres. Un exemple que posa la mateixa autora és el gir que dóna títol a una de les seues obres -una de les primeres que publicarà Bromera-, L'home és un gran faisà en el món, que prové del romanés. En aquesta cultura el faisà representa la imatge de l'home perdut, fracasat, perquè aquest animal, en no poder volar, es converteix en presa fàcil per als depredadors. Tot el contrari que per a la cultura alemanya, o fins i tot, la nostra, on el faisà representa la imatge d'un home orgullós i prepotent.

Cal parar especial atenció a aquesta veu que acabem de descobrir però que ja porta una llarga i reconeguda carrera a les esquenes. De moment, ací teniu les notícies aparegudes hui en premsa al voltant d'aquesta publicació i, a més, us recomanem que visiteu Vilaweb ja que ofereix la possibilitat de llegir un fragment de L'home és un gran faisà en el món per a començar a endinsar-se en l'univers de Herta Müller.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

#FinançamentJust

La recent presentació del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017 ha fet evident que els valencians i valencianes rebrem la menor inversió per habitant de tot l’Estat, una despesa que suposa un 6,9% de la inversió durant el 2017 i s’allunya de l’11% que representa la població valenciana. Una xifra que, a més, suposa una reducció del 33% de les inversions per a 2017 i la relegació de la nostra autonomia com el territori amb menys inversió si tenim en compte la població. Mentre que el projecte preveu una inversió mitjana a tot l’estat de 185 euros per habitant, a València, Alacant i Castelló la quantitat baixa fins als 119 euros. Així, la inversió de 2017 en les nostres comarques serà de 589 milions d’euros davant dels 879 que es van assignar als comptes de  2016, el que suposa una baixada de 290 milions d’euros. Aquesta conjuntura posa d’actualitat, precisament, un dels títols publicats a la col·lecció «Bromera Actual» fa només un parell d’anys. Es tracta de l’