Passa al contingut principal

Amor i erotisme al "Tirant": els passatges més transgressors i moderns de l'obra de Martorell


















Bromera ha incorporat el títol Amor i erotisme al "Tirant" a la col·lecció "Els Nostres Autors". Es tracta d'una novetat important amb selecció, introducció i notes de Ricard Bellveser a partir de la versió més prestigiosa de l'obra de Joanot Martorell, a càrrec d'Albert Hauf. La publicació s'emmarca en l'Any Tirant lo Blanc, que celebra el 600 aniversari del naixement de Joanot Martorell i el 520 aniversari de la primera impressió de l'obra, i coincideix, així, amb el Congrés Internacional 520 Aniversari Tirant lo Blanc, que la Institució Alfons el Magnànim ha organitzat del 14 al 18 de setembre per a commemorar l'Any Martorell.

Sota el lema "La novel·la de Joanot Martorell i l'Europa del segle XV", el congrés pretén millorar el coneixement de l'obra més universal de la nostra literatura en l'àmbit internacional de manera directa i no mitjançant altres autors antics, alhora que ofereix una visió acurada del marc cultural europeu en què es va gestar. Un dels projectes que ha nascut al voltant del congrés és el de la traducció del Tirant al grec, al turc i a l'àrab gràcies al treball de l'Ivitra (Institut Virtual de Traducció de la Universitat d'Alacant).


Amor i erotisme al "Tirant" vol fer la seua contribució a l'Any Martorell perquè, segons afirma Bellveser en la introducció, "triar les pàgines de tema eròtic i amorós més destacades del text de Martorell, és prendre el cor del relat, la seua part més còmplice, més unida a la vida real, més compartible, fins i tot passats els segles". Són moltes les pàgines en el Tirant lo Blanc que descriuen relacions amoroses i eròtiques amb una contundent càrrega desmitificadora, amb què l'autor ironitza sobre valors que en aquell moment eren inqüestionables. Aquest fet confereix a l'escriptura de Martorell un rellevant poder transgressor i de modernitat, a més d'un atreviment que encara ara produeix sorpresa i admiració.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Els Homes de la Dalla", nou títol de John Connolly

Una bona notícia per als amants de la novel·la negra: acaba d'arribar Els Homes de la Dalla , l'últim èxit de John Connolly , un dels màxims exponents dins del gènere. Un llibre altament recomanable que continua la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker després d’ Els turmentats , la primera obra de l’autor traduïda a la nostra llengua. Amb Els Homes de la Dalla , Connolly ens mostra la seua extraordinària capacitat per a composar personatges impressionants. En aquesta ocasió, ens acostem, d'una manera més estreta, a un dels secundaris imprescindibles de la saga: Louis. Així, l'autor ens regala l'oportunitat de profunditzar en la seua vida des de la infància, i descobrir el "jo" més ocult d'aquest personatge amb pell de llop. Els pecats del passat el visiten ara. Algú està perseguint-lo. La seua casa, els seus negocis i el seu company també estan en el punt de mira. L’instrument de la venjança és l'Alegria, un assassí d’assassins, el més

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu