dimarts, 25 de maig de 2010

Descobrint a Herta Müller

Amb motiu de la publicació de la publicació en català de Tot el que tinc, ho duc al damunt, des d'Edicions Bromera no volem deixar perdre l'oportunitat d'acostar-vos alguns detalls i pinzellades que us ajudarana a entendre millor l'obra de la Premi Nobel Herta Müller:
Herta Müller (Nitchidorf, Romania, 1953) forma part de la minoria suàbia descendent d’alemanys que viu a Romania. Va estudiar filologia germànica i romanesa a la Universitat de Timisoara i, pel seu paper en defensa dels drets d’aquesta minoria, es va veure obligada a exiliar-se a Berlín, on viu des del 1987. Membre de l’Acadèmia Alemanya de Llengua i Literatura i autora de més d’una vintena de llibres entre novel·les, poesia i assaig, traduïts a nombroses llengües, ha estat guardonada amb alguns dels premis més importants d’Alemanya, com ara el Kleist, el Würth, l’Aspekte i el Joseph Breitbach, als quals cal sumar la darrera distinció que ha rebut: el Premi Nobel de Literatura.
La literatura d’aquesta autora està impregnada de vivències personals, com ella mateixa ha explicat: «Tot el que he escrit està relacionat amb el que em va tocar viure durant trenta anys sota una dictadura». La seua prosa ha estat descrita com combativa, per ser una de les últimes veus que demana justícia per als desemparats i oblidats per la Història, en defensa de les minories i contra els totalitarismes, dura, lúcida i mordaç, amb fortes dosis de lirisme. Els relats esdevenen històries inquietants sobre l’anul·lació psíquica del dissident, però també imatges d’una enorme densitat poètica i d’una gran sensualitat. Per a Müller, «el llenguatge no existeix, sorgeix a través del text, de l’intent de dissoldre les meues vivències i recompondre-les d’una manera completament diferent. Solament així apareix la possibilitat d’acostar-se a la realitat».

Herta Müller a Bromera

Coincidint amb la concessió del Premi Nobel de Literatura, Bromera va publicar en la col·lecció «L’Eclèctica» els dos primers títols de l’autora en la nostra llengua: L'home és un gran faisà en el món i La béstia del cor , dues obres que permeten copsar l’univers narratiu de Herta Müller, ple de lirisme i amb un extraordinari poder expressiu, que dóna veu als oblidats per la Història. Amb la mateixa força arriba Tot el que tinc, ho duc al damunt, l’última novetat de l’autora que s’incorpora al catàleg de Bromera, considerada per la crítica internacional l’obra més poderosa de l’escriptora germanoromanesa.Per al proper mes de juny, Bromera té previst publicar el llibre de relats En terres baixes, la primera obra de Müller, que va ser publicada a Alemanya després de ser censurada al seu país natal.

Cap comentari: