dimecres, 7 de juliol de 2010

Europeus. Retrat en setanta imatges

Bromera incorpora Europeus, retrat en setanta imatges a la «Biblioteca Joan F. Mira», un títol que posa de manifest la mirada sempre encertada d’un intel·lectual valencià de referència, Joan Francesc Mira, sobre el vell continent. Europeus és un conjunt de textos fruit de la passió viatgera de l’autor, ara recopilats en aquesta edició, que compta amb una introducció d’Enric Balaguer, que ha qualificat l’obra com «un llibre d’experiències europees que mostren el coneixement d’Europa del millor Mira».


Més enllà de les fronteres establertes i dels països, Mira ens proposa una reflexió social, cultural i política. D’una manera o d’una altra, els textos deixen entreveure una perspectiva crítica i singular sobre Europa, així com els pobles i les nacions que la formen i que ens obliguen, sobretot, a establir una nova relació amb termes com nació, patriotisme, estat, identitat, poble...

La publicació d’aquesta novetat editorial es produeix en una conjuntura en què Europa és protagonista, entre altres qüestions, per la dimensió internacional de la crisi econòmica, pel balanç de la presidència de l’Estat espanyol al front del Consell de la Unió Europea i els reptes transnacionals que cal acarar des de la nova presidència. De fet, Europeus ofereix al lector instruments per a analitzar la configuració actual de la Unió Europea i alguns dels debats fonamentals que se’n deriven com: quins són i on estan els límits d’Europa, o quin és el pes històric de determinats països.


Alhora, els articles són una invitació al viatge, a descobrir els paisatges europeus que no apareixen en les guies de viatge, monopolitzades pels grans atractius turístics. Cal tenir en compte que el viatge ha estat sempre present en l’univers de Joan Francesc Mira des dels inicis de la seua carrera, i aquests articles demostren l’experiència adquirida al llarg de més de tres dècades de dedicació a l’escriptura. Mira ens ensenya a auscultar ciutats europees ben diferents a través del contacte amb la seua gent, els seus carrers, els seus mercats i monuments...
Així, Europeus esdevé també un mosaic divers i ric que ens convida a descobrir manifestacions de tot tipus: arquitectòniques, gastronòmiques, lingüístiques, paisatgístiques... El lector hi trobarà moltes línies d’interés que es creuen en el recorregut europeu de l’escriptor amerades per la passió d’un viatger intel·lectual amb una sòlida preparació humanística i una singular capacitat d’observació.