Passa al contingut principal

Alice Munro, elogi de la brevetat

L’escriptora canadenca Alice Munro, publicada en català per Club Editor, ha rebut el Premi Nobel de Literatura d’enguany. El jurat del guardó ha destacat la seua contribució a la narrativa breu, un fet que, sens dubte, contribueix al reconeixement d’un gènere que no sempre rep l’atenció que mereix, a pesar de comptar amb alguns dels autors més rellevants de la literatura contemporània. De fet, no són pocs els qui han comparat els contes de Munro amb el d’un dels màxims referents del gènere, Anton Txèkhov.

El Premi Nobel d’aquest 2013, a més a més, ens convida a mirar cap a l’altra banda de l’Atlàntic i conéixer millor la literatura canadenca, la qual, a pesar d’estar escrita en anglés, no té la projecció internacional pròpia de la literatura nord-americana o britànica, per exemple. I també ens fa reflexionar sobre la dona i l’escriptura, ja que dels 110 guardonats amb el premi més prestigiós de la literatura universal només 13 han sigut dones. La primera va ser Selma Lagerlöf el 1909, i l’última abans d’Alice Munro fou Herta Müller, publicada per Bromera, qui rebé el premi el 2009. En el catàleg de l’editorial, hi ha també Margaret Atwood, una altra de les escriptores canadenques actuals més importants.


Com sempre, el Premi Nobel, que es fa públic la mateixa setmana de la Fira de Frankfurt, és una oportunitat per a reflexionar, amb una perspectiva renovada, al voltant de totes les classes de literatura, tant aquella que ha rebut l’aclamació de la crítica o el públic com aquella aparentment menor o potser menys coneguda, però indispensable també per a entendre la cultura del nostre temps.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Els Homes de la Dalla", nou títol de John Connolly

Una bona notícia per als amants de la novel·la negra: acaba d'arribar Els Homes de la Dalla , l'últim èxit de John Connolly , un dels màxims exponents dins del gènere. Un llibre altament recomanable que continua la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker després d’ Els turmentats , la primera obra de l’autor traduïda a la nostra llengua. Amb Els Homes de la Dalla , Connolly ens mostra la seua extraordinària capacitat per a composar personatges impressionants. En aquesta ocasió, ens acostem, d'una manera més estreta, a un dels secundaris imprescindibles de la saga: Louis. Així, l'autor ens regala l'oportunitat de profunditzar en la seua vida des de la infància, i descobrir el "jo" més ocult d'aquest personatge amb pell de llop. Els pecats del passat el visiten ara. Algú està perseguint-lo. La seua casa, els seus negocis i el seu company també estan en el punt de mira. L’instrument de la venjança és l'Alegria, un assassí d’assassins, el més

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu