Passa al contingut principal

Mar Romera a La Comarcal


Ahir, a La Nostra Escola Comarcal, va tenir lloc la primera xarrada de l’escola de pares i mares que organitza aquest centre educatiu de Picassent. Podria ser una notícia rellevant tan sols per a un bon grapat de famílies que hi estaven convocades, si no fóra pel fet que la conferència la pronunciava una ponent de luxe: Mar Romera, presidenta de l’Associació Pedagògica Francesco Tonucci.

Mar Romera és mestra, pedagoga i psicopedagoga, i posseeix una amplíssima experiència en assessorament a mestres i a famílies, sobretot en temes relacionats amb la intel·ligència emocional, àrea en la qual és especialista. Ha publicat diversos llibres relacionats amb l’escola, la infància i la didàctica activa.

El discurs de Romera es va centrar en la importància d’educar de manera cooperativa, plantejant una col·laboració estreta entre família, escola i entorn –parafrasejant José Antonio Marina, que al seu torn agafa la idea d’un proverbi africà, «Per a educar un xiquet, cal la tribu sencera». Així, va anar desgranant d’una manera molt didàctica, i al llarg de quasi dues hores, multitud de comportaments poc adequats que els adults exhibim sovint davant dels infants als quals pretenem educar. Així mateix, va reivindicar una escola participativa, feta a la mida de les necessitats dels xiquets i les xiquetes, on, en comptes d’esperar i obeir, es puga discutir, canviar, inventar, compartir…

Mar Romera, que va ser molt crítica amb la reforma educativa de la Llei Wert, va incidir en el fet que l’escola pretén preparar amb mètodes de hui els adults de demà, i va recordar que huit de cada deu infants es dedicaran, segurament, a professions que actualment ni existeixen. Davant d’aquesta incertesa, la pedagoga reivindica la importància de treballar el coeficient emocional, que contràriament a l’intel·lectual, es pot desenvolupar al llarg de tota la vida.

La rellevància d’aquesta parcel·la del desenvolupament humà s’evidencia cada vegada més. Sense anar més lluny, a La fórmula. De l’adolescència a la felicitat, d’Òscar Borràs es posa de manifest la influència que té una educació adequada dels sentiments en el desenvolupament dels joves. Sens dubte, amb un treball adequat de les habilitats socials i del control vital, els infants de hui seran els adults forts, capaços i, sobretot, feliços, del demà.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Els Homes de la Dalla", nou títol de John Connolly

Una bona notícia per als amants de la novel·la negra: acaba d'arribar Els Homes de la Dalla , l'últim èxit de John Connolly , un dels màxims exponents dins del gènere. Un llibre altament recomanable que continua la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker després d’ Els turmentats , la primera obra de l’autor traduïda a la nostra llengua. Amb Els Homes de la Dalla , Connolly ens mostra la seua extraordinària capacitat per a composar personatges impressionants. En aquesta ocasió, ens acostem, d'una manera més estreta, a un dels secundaris imprescindibles de la saga: Louis. Així, l'autor ens regala l'oportunitat de profunditzar en la seua vida des de la infància, i descobrir el "jo" més ocult d'aquest personatge amb pell de llop. Els pecats del passat el visiten ara. Algú està perseguint-lo. La seua casa, els seus negocis i el seu company també estan en el punt de mira. L’instrument de la venjança és l'Alegria, un assassí d’assassins, el més...

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu...

Tràiler L'esclau del Mercadal

Us convidem a veure el booktràiler de L'esclau del Mercadal , de Dolors Garcia i Cornellà, una obra ambientada en la Girona del segle XIV, en la qual un jove cristià, un altre de religió jueva i un dels pocs esclaus de la ciutat, es fan amics. En una època en què la intolerància, les revenges i l’odi a la diversitat eren l’única transacció possible entre les diferents comunitats, tots tres lluitaran per la seva parcel·la de llibertat. L’esclau del Mercadal , Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2003, reflecteix els problemes d’interrelació que sorgeixen entre col·lectius diferents. Una qüestió que resulta, malauradament, molt actual. És doncs, una bona oportunitat per a ensenyar els joves el valor de l'amistat lluny de prejudicis.