dilluns, 18 d’abril de 2011

Màrius Serra fa de guia turístic per als lectors de 'L’home del sac'


Màrius Serra fa de guia turístic per la ciutat de Barcelona per als guanyadors del concurs que Bromera i el TRS3C han organitzat entre els socis d’aquest club de cultura. Durant aproximadament dues hores, els lectors gaudiren d’una ruta literària en la qual descobriren alguns dels indrets claus que apareixen a la novel·la L’home del sac i altres racons de la ciutat que inspiraren la primera novel·la de Màrius Serra que ara ha reeditat Bromera.

L’escriptor català exercí de guia turístic alhora que compartí amb els lectors algunes de les anècdotes de la seua carrera i del moment social en el qual escrigué L’home del sac. El recorregut, poc habitual per al bus turístic, tingué una única parada al mirador de Collserola on els lectors pogueren gaudir una estona del paisatge i intercanviaren algunes impressions amb l’escriptor. Tots els participants es mostraren molt satisfets d’una experiència que qualificaren d’única i original.

Els guanyadors havien hagut de resoldre un enigma relacionat amb L’home del sac, una obra enigmística que vol amagar sota una superfície de realitat quotidiana tot allò de desconegut, de fantasmagòric i d’injustificable que oculta la ment humana. Raquel Fuster recorre al doctor Genís, psicòleg, per esbrinar l'estranya desaparició del seu nóvio, Tim O'Teu, enigmista. Junts analitzen la novel·la que aquell va deixar escrita i que protagonitza Tomàs, un agent d'assegurances. Així, la lectura ens ofereix dos plans narratius: les indagacions de Raquel i el doctor sobre Tim, i les peripècies de Tomàs. Dos plans que molt sovint es barregen i es confonen en tant que Tim va voler imprimir alguns dels seus trets en la personalitat de Tomàs. De fet, el manuscrit serà la clau per a esbrinar on és ara.

A l’igual que en la novel·la, la ruta turística es desenvolupà també en dos plans, la ficció i la realitat. Mentre les mirades atentes dels lectors gaudien de la màgia de barris com Horta, Màrius s’encarregava de transportar-los a través de la imaginació, i gràcies a una acurada banda sonora, a algunes de les escenes més representatives de la novel·la.


D'aquesta manera Bromera dóna el tret d'eixida a la celebració de Sant Jordi!

Cap comentari: