dimarts, 12 de novembre de 2013

25 anys dels Premis Literaris Ciutat d'AlziraEl passat 8 de novembre va tindre lloc el tradicional sopar dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira que, com cada any, va reunir a representants destacats del món de la política, l’economia, la cultura i l’ensenyament, així com de les entitats patrocinadores d’aquest esdeveniment de referència dins del món de la cultura en la nostra llengua. Vora 800 persones acudiren a aquesta cita ineludible que enguany celebrava els 25 anys dels guardons i en la qual van participar la Nova Muixeranga d’Algemesí i l’espectacle «Sis veus per al poeta». En total, 199 originals optaven a una dotació global de 65.500 eurosL’escriptor Andreu Martín és el guanyador del XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb Les escopinades dels escarabats. Aquesta novel·la negra ens endinsa en un escenari de crisi i corrupció que gira al voltant de l’assassinat violent de dos socis d’una assessoria financera. Blanqueig de capitals, periodistes sense escrúpols, escarnis, poderosos corruptes... són alguns dels ingredients d’una trama absorbent i rotundament actual que el mestre de la novel·la negra adoba amb una forta dosi de crítica. 

El XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a Jugar a ser déus, de Salvador Macip i Chris Willmott. Aquest treball ens presenta alguns dels descobriments més revolucionaris de la biomedicina actual –la clonació, la medicina regenerativa, etc.– amb els beneficis que comporten, però també amb l’impacte que tindran socialment els canvis irreversibles que impliquen.

Eduard Mira ha sigut distingit amb el XV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta per Mediterrànies, un gran viatge a través del temps per les riberes de la Mediterrània ‒enllaçant les arrels de les seues cultures i religions‒, mentre que el VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja ha sigut per a Antoni Defez, autor de Metralla esparsa. Aquest poemari prova de reconstruir amb ironia els bocins en què va convertint-se un mateix amb els anys: els fets viscuts, l’incert avenir, el present desconcertant...

El VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ha sigut per a Carles Alberola i l’obra M'esperaràs? que ens presenta un viver d’emocions i situacions engrescadores que se succeeixen a partir de la trobada de dos amics, a qui la vida ha tractat de manera molt diferent. Per la seua banda, Vicent Sanhermelando ha rebut el XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per Esperant la lluna plena, una obra protagonitzada per Jaume, un jove mestís amb el qual viurem els mesos previs a la conquesta de València per part de Jaume I des de la vessant musulmana. I per últim, l’obra El guardià dels cinc secrets, de David Navalón, ha rebut el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre. Es tracta d’una història on l’estima per la natura i la cultura popular es barregen amb llegendes i personatges misteriosos.Els mitjans també s'han fet ressó d'aquest esdeveniment cultural que ja ha complit un quart de segle. Ací teniu algunes de les notícies aparegudes en premsa:Cap comentari: