divendres, 20 de maig de 2016

66 anys gaudint d’Erri De Luca

Erri de Luca, un dels escriptors italians més destacats de les últimes dècades, celebra hui el seu 66 aniversari i, a Bromera, volem aprofitar aquesta data per a recomanar-vos Història d’Irene, una de les seues novel·les més conegudes, publicada a la col·lecció «L’Eclèctica».
L’autor italià començà a publicar el 1989 i, des d’aleshores, no ha deixat de fer-ho. Es tracta d’un escriptor molt prolífic que, fins ara, ha publicat més de 60 obres, entre narracions, poesia, assajos i obres de teatre. Al llarg de la seua dilatada trajectòria, ha estat guardonat amb premis literaris tan importants com el France Culture per Pedres de volcà, el Premi Laure Bataillon per Tres cavalls o el Femina Etranger per Montedidio.
A banda de dedicar-se al món de la literatura, també ha treballat com a reporter de diversos periòdics, entre ells La Repubblica, Il Corriere Della Sera, Il Manifesto i L’Avvenire, exercint de comentarista de temes d’actualitat i realitzant reportatges sobre muntanyisme i escalada.
A Història d’Irene, Luca ens descriu la seua protagonista com una jove amb els ulls rodons, com els peixos, els ocells i els mamífers. Els seus ulls no es tornen allargats ni tan sols quan somriu. Irene té catorze anys i aviat donarà a llum. Ningú sap qui és el pare de la criatura que espera, però ha arribat el moment de confiar la seva història. És un secret esquitxat de sal, que condensa la bellesa marina i la força de les onades.
Aquesta és la primera de les tres històries que ens presenta l’autor lligades per una de les seves grans passions: la mar. I és que la mar esdevé taula de salvació, font de vida i d’inspiració literària en circumstàncies tan diferents com les d’Irene, les del soldat Aldo De Luca –pare de l’escriptor– al final de la Segona Guerra Mundial i les d’un vell assegut a l’escullera de Nàpols que regira entre els seus records.


Com a totes les seues obres, Erri De Luca ens fa una exquisida proposta literària amb l’extraordinària riquesa expressiva i el to poètic que continuen captivant milers de lectors arreu del món. Qui pot resistir-se a la força de les seues paraules? Vols llegir el primer capítol d'Història d'Irene?

Cap comentari: