Passa al contingut principal

El lirisme captivador de Herta Müller


Diverses publicacions han fet esment recentment de les dues primeres obres de la Premi Nobel de Literatura Herta Müller en la nostra llengua: L'home és un gran faisà en el món i La bèstia del cor.

El primer d'aquests títols "és una excel·lent porta d'entrada a la seva literatura (...) perquè, a més a més, s'hi pot apreciar l'estil que la caracteritza, d'una brutalitat estilitzada, subterrània, elíptica, d'un lirisme tan bell com inquietant o cru". Én aquests termes es parla en el suplement "L'Espira" del Diari de Balears de L'home és un gran faisà en el món, considerada per molts, una de les millor obres de Müller amb "una prosa banyada per un desencís lacònic o irat, plena d'imatges suggeridores". Estem davant "d'una novel·la breu memorable, d’un lirisme roent, captivador, i una duresa compacta", segons escriu Enric Sòria al "Quadern" d'El País; una obra que ens acosta a "la Rumania del Conducator y la Securitate y su atmósfera opresiva descrita con una prosa seca: un testimonio sobre la Europa que permaneció medio siglo secuestrada por el «socialismo real", comenta Sergi Dòria a l'Abc en la seua edició catalana.

"Estem davant d'una prosa fortament empeltada de ritme i sonoritat poètica, fins al punt que s'hi pot advertir una construcció a base de fragments de poemes prosificats i que s'enllacen els uns amb els altres per a bastir el conjunt", segons es comenta en la publicació digital Debatabat, que retrata La bèstia del cor com "una magnífica recreació de l'ambient tancat i clos de la repressió i l'asfíxia dictatorial dels anys de Ceausescu (...) estem davant de la crònica de l'anul·lació vital d'un grup de joves per part d'un estat totalitari, (...) amb una descripció dels sentiments i les relacions entre els protagonistes conduïda de manera magistral".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Els Homes de la Dalla", nou títol de John Connolly

Una bona notícia per als amants de la novel·la negra: acaba d'arribar Els Homes de la Dalla , l'últim èxit de John Connolly , un dels màxims exponents dins del gènere. Un llibre altament recomanable que continua la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker després d’ Els turmentats , la primera obra de l’autor traduïda a la nostra llengua. Amb Els Homes de la Dalla , Connolly ens mostra la seua extraordinària capacitat per a composar personatges impressionants. En aquesta ocasió, ens acostem, d'una manera més estreta, a un dels secundaris imprescindibles de la saga: Louis. Així, l'autor ens regala l'oportunitat de profunditzar en la seua vida des de la infància, i descobrir el "jo" més ocult d'aquest personatge amb pell de llop. Els pecats del passat el visiten ara. Algú està perseguint-lo. La seua casa, els seus negocis i el seu company també estan en el punt de mira. L’instrument de la venjança és l'Alegria, un assassí d’assassins, el més

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu