dimarts, 26 de gener de 2010

Poesia infantil per a explorar la imaginació

Al mal temps, bona cara. I nosaltres la busquem amb la poesia. Concretament, amb el poema "Fanal d'argent", de Marc Granell, destacat en la revista per al públic infantil i juvenil Cavall Fort, número 1136. Dins del poemari Oda als peus i altres poemes, aquestos versos esdevenen un exemple clar de la mestria de l'autor per a apropar als més menuts aquest gènere, sovint oblidat quan parlem de literatura infantil i juvenil. En alguns dels poemes d'aquesta obra, la imaginació hi té un paper important; en un pocs es planteja una visió crítica de la societat actual. Però, en tot ells la quotidianitat, la musicalitat i els recursos estilístics els converteixen en un vertader joc poètic del qual gaudiran els infants.


A més, el poemari està acompanyat per unes propostes didàctiques engrescadores, a càrrec de Fina Girbés, autora també del poemari Poemes de butxaca, amb versos senzills i un ritme àgil, i dels quals se’n poden extraure altres temes i unes actituds i valors aplicables en l’aula o a la llar.

I la darrera proposta que volen citar és la més recent: La selva en vers, de Dolors Pellicer, un poemari infantil, a la manera d’un bestiari ordenat alfabèticament, que dedica un poema a cada animal.

Tres propostes, un objectiu: captivar nous lectors i atraure'ls també cap a la poesia, on cada poema és per ell mateix un món diminut per a gaudir, analitzar, somiar, fantasiejar o transformar.