dijous, 18 de febrer de 2010

La veu commovedora de Yiyun Li
«El dia de l’equinocci de primavera de 1979 va començar abans que sortís el sol a Riu Negre i un pensament li va revenir de nou al professor Gu: la vida de la seva filla acabaria avui mateix, quan no regnés ni la llum del sol ni l’ombra.»

Així comença Les portes del paradís, la primera novel·la de l'escriptora xinesa afincada a EE.UU Yiyun Li, que fins ara havia conreat especialment el relat breu amb èxit, fins i tot amb l'adaptació cinematogràfica d'un d'ells, Mil años de oración, pel·lícula que va guanyar la Conxa d'Or al Festival de San Sebastián en 2007.

La crítica i el públic ha elogiat sense fisures aquesta novel·la, traduïda ja a 20 llengües, que ha qualificat d'«acurat i honest retrat del que ha estat la Xina, i del que és mentre emergeix de l’ombra d’aquells anys d’obscuritat» segons The Observer o de «lúcida i continguda, un treball de gran dignitat i equilibri moral» segons The Independent.

L'obra està ambientada a la Xina dels 70 que mostra les primeres tentatives d’obertura front a la Revolució Cultural. Les històries de resistència, sacrifici, perversió, coratge i fe que Yiyun li ens mostra amb una prosa commovedora, dibuixen un retrat universal de la fragilitat i el coratge humà, un fris commovedor que marca les vides dels protagonistes i l’experiència del lector.

Us convidem a llegir el primer capítol complet i a conéixer més sobre l'obra i l'autora en l'especial que li hem dedicat en la nostra web.

Yiyun Li visita aquests dies el nostre país i després de passar per la capital, estarà des de demà a Barcelona on atendrà els mitjans. Ací teniu alguna de les entrevistes que ha concedit:
Europa Press
La Razón
Adn