Passa al contingut principal

iPad, iBooks i els llibres

Si no viviu en una cova, sabreu que la setmana passada es va presentar l’última creació d’Apple, l’iPad. L’aparell en és una espècie d'iPhone "gegant".  

En l’acte de presentació, Steve Jobs va fer importants anuncis que vinculen l’iPad al llibre electrònic. No debades ha estat profusament comparat en Internet amb el Kindle. També s'ha comentat que el preu de l'iPad podria trencar l'incipient mercat dels netbooks o fins i tot el dels eReaders com ara el Kindle de Amazon, que té un preu similar, però no pot mostrar colors, ni té tanta versatilitat o capacitat d'emmagatzemament.


El mateix president d’Apple ha reconegut que no sap si hi ha mercat per a un dispositiu que queda a mig camí entre els telèfons intel·ligents i els portàtils, però té molt clar que és el dispositiu que compraran els qui vulguen una mica més que el que ofereixen els limitats dispositius de lectura de llibres electrònics. En aquest sentit ja hi ha molts internautes que s’han adherit a aquesta opinió. Tot i això, la pantalla de l’iPad no és de tinta electrònica, però això no sembla molestar a molts usuaris ja avesats a llegir en pantalles.
Durant la presentació del producte, es van fer moltes referències al món de la lectura. Com ara una aplicació dissenyada pel New York Times per a llegir el seu diari, o l'anunci d'una botiga a l'estil iTunes per a venda d'eBooks: iBook Store. De fet aquesta iBook Store va ser possiblement la funcionalitat més innovadora que es va presentar juntament amb l’aparell. La botiga iBooks es va posar al mateix nivell que l’exitosa iTunes i l’Appstore (on es ven software per a l’iPhone i l’iPod Touch).

La interfície del programa iBook és molt més completa, intuïtiva i sofisticada del que els eReaders poden somniar a oferir. Per a començar, el llibre digital que s’està llegint ofereix una aparença de llibre de paper. A més, passar pàgines és molt més ràpid i intuïtiu, a la manera de l’aplicació Stanza per a l’iPhone: desplaçant el dit per la vora del llibre, com ho faríem amb un llibre de paper i es veu passar la pàgina amb una animació realista. A més, està directament lligada amb el compte personal Apple, que vincula amb l’iBook Store, des d’on es descarreguen directament els eBooks en format ePub al dispositiu, com en el Kindle.

De moment, per restriccions territorials editorials, iBooks només estarà disponible als Estats Units, però tal i com va passar amb el Kindle, de segur que l’expansió a la resta del món es produirà tard o d’hora (i en aquest cas, de segur que les coses passen abans que en el cas d’Amazon). Quan es llance la plataforma d’iBooks, es podran trobar continguts editorials de Penguin, Harper Collins, Simon & Schuster, Macmillan i Hachette: vol dir-se que hom hi trobarà des dels clàssics fins als best-seller d’actualitat rabiosa. Totes aquestes editorials, es podran beneficiar de la integració completa de l’iPad amb la iBook Store, i això és molt bona notícia ja que hi ha 125 milions de comptes d’Apple amb dades de targetes de crèdit. S'obrin més vies per al llibre digital.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Els Homes de la Dalla", nou títol de John Connolly

Una bona notícia per als amants de la novel·la negra: acaba d'arribar Els Homes de la Dalla , l'últim èxit de John Connolly , un dels màxims exponents dins del gènere. Un llibre altament recomanable que continua la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker després d’ Els turmentats , la primera obra de l’autor traduïda a la nostra llengua. Amb Els Homes de la Dalla , Connolly ens mostra la seua extraordinària capacitat per a composar personatges impressionants. En aquesta ocasió, ens acostem, d'una manera més estreta, a un dels secundaris imprescindibles de la saga: Louis. Així, l'autor ens regala l'oportunitat de profunditzar en la seua vida des de la infància, i descobrir el "jo" més ocult d'aquest personatge amb pell de llop. Els pecats del passat el visiten ara. Algú està perseguint-lo. La seua casa, els seus negocis i el seu company també estan en el punt de mira. L’instrument de la venjança és l'Alegria, un assassí d’assassins, el més

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu