dimarts, 3 de març de 2009

Torna el Che

El Che Guevara torna a estar d’actualitat amb motiu de l’estrena de la pel·lícula Che, guerrilla, de Steven Soderbergh, protagonitzada per Benicio del Toro. En aquest títol, que clou la sèrie iniciada amb Che, el argentino, podem viure els últims anys d’Ernesto Guevara, des del discurs que féu a la seu de l’ONU fins que va morir, a la selva boliviana, mentre intentava crear un exèrcit per a començar la gran revolució llatinoamericana.


Amb Les llegendes del Che, de Miquel Ferrà, et proposem una altra manera d’acostar-te a aquesta figura mítica del segle XX. Es tracta d'un recull de les nombrosíssimes llegendes que començaren a sorgir dels indrets rurals i empobrits d’Amèrica del Sud arran de la mort del Che. Després d’una tasca de documentació molt intensa en la tradició oral cubana, Ferrà va recollir aquestes rondalles, que són testimoni del procés de conversió d’un home en un heroi popular.

Amb una destra combinació dels elements històrics i de la ficció literària, Miquel Ferrà ens porta per camins socialment deprimits d’Hispanoamèrica on cada llegenda és un clam que exigeix la solidaritat del món, un panorama humà que l’escriptor, aquí convertit en un rondallaire modern, coneix de primera mà. La càrrega emocional dels textos es veu reforçada amb les imatges més representatives del Che Guevara realitzades per Alberto Korda.


Cap comentari: