dimecres, 20 de gener de 2010

Pamuk porta el seu museu a Barcelona


Pamuk al CCCB

No hem pogut començar millor aquesta setmana, literàriament parlant. I és que Barcelona ha acollit un convidat d'excepció, el Premi Nobel de Literatura Orhan Pamuk, autor entre d'altres d'El Museu de la innocència, l'última novel·la de l'escriptor publicada recentment per Bromera. L'autor turc ha sigut l'encarregat d'inaugurar el cicle de conferències Pensar el futur, que se celebra al CCCB fins al 15 de març, i ha acordat amb la mateixa institució la seua participació com a comissari d'una gran mostra sobre la seua ciutat natal, Istanbul, prevista per al 2013.

La premsa s'ha fet ressò d'aquesta visita que ha servit també per a conéixer més aquesta darrera obra del Nobel turc i el seu projecte museístic, basat en els milers d'objectes que ha anat reunit durant anys (com ara, 4213 burilles), representats emocionalment en el llibre. El museu obrirà les seues portes a Çukurcuma, un dels llocs on transcorre la novel·la, i no solament acollirà els objectes lligats a l'extraordinària història d'amor entre Füsun i Kemal, protagonistes de l'obra, també aquells relacionats amb la història del seu país, Turquia: «El meu museu no serà sobre la història de la ciutat sinó sobre sensacions. Vull conservar l'ambient de l'època, igual que les novel·les conserven el llenguatge d'una època», ha assegurat Pamuk.

A més, Orhan Pamuk tornarà a ser protagonista a Barcelona a partir del mes d’abril, a través de l’exposició «Amb Pamuk per Istanbul», organitzada per la Generalitat de Catalunya al Palau Robert. L’exposició permetrà al visitant fer-se una idea singular d’Istanbul i de Pamuk, amb un marcat to literari i amb un tarannà que la farà diferent de qualsevol altra visió més estereotipada de la ciutat. La mostra es podrà visitar des del 14 d’abril fins al 30 de juny a la Sala 4 del Palau Robert (Cotxeres).


El Periódico
El País
El País (Babelia)
Público (Cultura)
El Punt
Vilaweb
La Vanguardia
La Razón
Público (Análisis)

Cap comentari: