dijous, 14 de gener de 2010

Ruta literària per l'Alcoi modernista i industrialLa Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i el Comtat, Escola Valenciana, Edicions Bromera i la regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament d'Alcoi, han organitzat una ruta literària per l'Alcoi modernista i industrial, basada en els monuments i carrers que configuren l'escenari on es situa l'acció de la novel·la Els lluitadors, Premi Enric Valor de novel·la en valencià, de l'escriptor alcoià Francesc Gisbert.


El camí s'inicia en Sant Francesc, davant de l’edifici de la Banca Vicens, ara Cambra de Comerç i Indústria. Sant Josep, Joan Cantó, Ferradis i Carbonell, Sant Bonaventura, Sant Nicolau, la Plaça de Dins, Papereres i el Portal de Riquer són els punts clau del recorregut. Com vivien, on anaven, què compartien, qui va tenir el primer cotxe i perquè la façana d’algunes cases és verda són algunes de les curiositats que es van explicant durant el trajecte. D'aquesta manera i durant dues hores, es pot recorrer el món d’Estrella, la protagonista del llibre, i de tots els lluitadors que van viure a aquell Alcoi de mansions burgeses i cases obreres estretes i humides, al mateix temps que es coneix la història d'una ciutat que es va convertir en un referent indicutible de la industrialització en el nostre territori i en un exponent de l'arquitectura modernista.

Si punxeu ací, trobareu un plànol de la ruta, així com informació més detallada d'algun dels indrets. A més, la publicació on-line Pàgina 66 ha dedicat un ampli reportatge a la presentació de l'itinerari i també ens ofereix la possibilitat de veure un moment de la primera de les rutes que va tenir un guia d'excepció, l'autor del llibre, Francesc Gisbert.