dijous, 10 de novembre de 2011

Ja tenim finalistes dels Premis Literaris Ciutat d'AlziraTres temàtiques molt diferents, però totes ambientades en l’actualitat, són les candidates a aconseguir el XXIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 18.000 € per l’Ajuntament d’Alzira. Una obra sobre l’especulació urbanística i la destrucció del patrimoni natural lligades a les vivències del protagonista; la història d’una calúmnia que marca el futur d’una família, generació rere generació, i una novel·la que entrecreua les vides d’un metge que va estar empresonat per negocis foscos i la d’una refugiada que s’escapa de les atrocitats de la guerra de Bòsnia són algunes de les obres seleccionades pel jurat, entre els 17 originals presentats, en la recta final de la deliberació.


En el XVII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 18.000 €, s’han abordat temes molt diversos. Entre els 8 originals presentats, el jurat destaca una obra que aborda la teoria del caos i les seues implicacions en la dinàmica de sistemes complexos, així com la bellesa dels fractals; un text que parla de la història de la vida i l’evolució i que pot ajudar a gestionar millor i més justament els recursos limitats de què disposem, i una anàlisi sobre el debat europeu entorn dels transgènics, en què es barregen aspectes científics, polítics, sociològics, psicològics i comunicatius.

El XIII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 10.000 €, es decidirà entre els 10 originals presentats en aquesta edició. Una obra que aborda el procés de creació del valencianisme polític; un títol que analitza la construcció del pensament modern a partir de l’obra de diversos autors del segle XX, i una biografia novel·lada de Teodor Llorente, que incideix en el fet que va impulsar la nostra llengua com a vehicle literari en una època en què el castellà tenia el domini absolut de les lletres són les obres que es disputen el guardó.


Al VI Premi de Poesia Ibn Jafadja s’han presentat 17 obres. Entre els poemaris amb més possibilitats de guanyar els 6.000 € amb què la UNED patrocina aquest premi, hi ha una obra que reflexiona sobre la condició humana a través de la contemplació del paisatge; un poemari que busca identificar l’home amb la natura, sentir-se part de l’univers, i un retrat sobre la ciutat de València.

Cap comentari: