dijous, 9 de juny de 2016

Dues obres de Bromera, seleccionades per als premis Atrapallibres i Protagonista Jove


El nen que va xatejar amb Jack Sparrow, de Francesc Puigpelat, ha estat seleccionat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil com a candidat en la 12a edició del Premi de Literatura Infantil Atrapallibres en la categoria d’11-12 anys. Mentre que La venjança dels Panteres Negres, de Gemma Lienas, ha estat seleccionat pel mateix organisme, per a formar part de la 21a edició del Premi de Literatura Protagonista Jove en la categoria de 15-16 anys. Ambdós guardons van nàixer amb el propòsit d'estimular en els més joves la lectura d'imaginació.

El nen que va xatejar amb Jack Sparrow, guardonada amb el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, conta la història de Martí Blesa, un nen que guanya un concurs per mantenir un xat amb l’actor Johnny Depp, protagonista de les seves pel·lícules preferides, les de Pirates del Carib. Sembla impossible que un nen de dotze anys pugui conversar amb Jack Sparrow, però en Martí ho va aconseguir i després d’això tot va canviar...

Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Es va llicenciar en Filosofia i col·labora habitualment amb el diari Avui i altres mitjans de comunicació. Al llarg de la seva trajectòria com a escriptor, ha conreat tant la literatura d’adults com la infantil i juvenil. A Bromera ha publicat també El retorn de Macbeth.

D'altra banda, La venjança dels Panteres Negres, guardonada amb el Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, conta la història d’Òscar, un adolescent sense perspectiva de futur ni il·lusió si no fóra per la seua germana, Mabel, i pels col·legues de la banda, que el fan sentir part d’alguna cosa. En canvi, Baldo, el líder dels Black Panthers, és violent i seductor, i té un objectiu clar: liquidar Daniel, el traïdor que fa un any el va denunciar i va fer que l’inspector López l’humiliara davant dels seus. Després d’haver fugit de la ciutat quan van passar els fets, Daniel es veu obligat a tornar. Qui el trobarà primer, l’inspector López o els panteres?

Gemma Lienas (Barcelona, 1951) és autora de més de noranta títols per a tots els públics, com ara Vol nocturn o El final del joc, per a adults; El diari lila de la Carlota, Així és la vida, Carlota, Bitllet d’anada i de tornada o El rastre brillant del cargol, pel que fa als joves, o les sèries Emi i Max, La Tribu de Camelot o La fada Menta, per als més menuts. La seua obra, traduïda a deu llengües, ha sigut distingida amb els premis Andròmina de Narrativa, el de les Lletres Catalanes Ramon Llull, el de la Unesco per a la tolerància, la Menció d’Honor de l’IBBY, The International Board on Books for Young People, l’Odissea, així com amb la Medalla Francesc Macià al Treball de la Generalitat de Catalunya.

Una comissió d’experts en literatura per a joves i infants ha seleccionat aquests llibres entre les obres en català que es presenten, en dos categories, a tots els centres de Primària, ESO i Batxillerat i a les biblioteques de Balears, Catalunya i el País Valencià. L’objectiu dels guardons és aconseguir que el major nombre possible de xiquets i xiquetes lligen els llibres seleccionats i que es constituïsquen com a jurat dins de cada centre o biblioteca. La intenció és que els joves presenten i defensen els llibres davant dels companys i companyes per a, entre tots, nomenar el que consideren el millor llibre de l’any. Així, es pretén que la veu dels més joves es faça sentir, ja que tenen l’oportunitat de funcionar com a jurat amb repercussió més enllà del centre escolar i de la biblioteca.

Podeu consultar aquí les bases del Premi Literari Atrapallibres i, aquí, les del Premi Literari Protagonista Jove.

Més informació: