Passa al contingut principal

Torna el Che

El Che Guevara torna a estar d’actualitat amb motiu de l’estrena de la pel·lícula Che, guerrilla, de Steven Soderbergh, protagonitzada per Benicio del Toro. En aquest títol, que clou la sèrie iniciada amb Che, el argentino, podem viure els últims anys d’Ernesto Guevara, des del discurs que féu a la seu de l’ONU fins que va morir, a la selva boliviana, mentre intentava crear un exèrcit per a començar la gran revolució llatinoamericana.


Amb Les llegendes del Che, de Miquel Ferrà, et proposem una altra manera d’acostar-te a aquesta figura mítica del segle XX. Es tracta d'un recull de les nombrosíssimes llegendes que començaren a sorgir dels indrets rurals i empobrits d’Amèrica del Sud arran de la mort del Che. Després d’una tasca de documentació molt intensa en la tradició oral cubana, Ferrà va recollir aquestes rondalles, que són testimoni del procés de conversió d’un home en un heroi popular.

Amb una destra combinació dels elements històrics i de la ficció literària, Miquel Ferrà ens porta per camins socialment deprimits d’Hispanoamèrica on cada llegenda és un clam que exigeix la solidaritat del món, un panorama humà que l’escriptor, aquí convertit en un rondallaire modern, coneix de primera mà. La càrrega emocional dels textos es veu reforçada amb les imatges més representatives del Che Guevara realitzades per Alberto Korda.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Els Homes de la Dalla", nou títol de John Connolly

Una bona notícia per als amants de la novel·la negra: acaba d'arribar Els Homes de la Dalla , l'últim èxit de John Connolly , un dels màxims exponents dins del gènere. Un llibre altament recomanable que continua la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker després d’ Els turmentats , la primera obra de l’autor traduïda a la nostra llengua. Amb Els Homes de la Dalla , Connolly ens mostra la seua extraordinària capacitat per a composar personatges impressionants. En aquesta ocasió, ens acostem, d'una manera més estreta, a un dels secundaris imprescindibles de la saga: Louis. Així, l'autor ens regala l'oportunitat de profunditzar en la seua vida des de la infància, i descobrir el "jo" més ocult d'aquest personatge amb pell de llop. Els pecats del passat el visiten ara. Algú està perseguint-lo. La seua casa, els seus negocis i el seu company també estan en el punt de mira. L’instrument de la venjança és l'Alegria, un assassí d’assassins, el més

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu