dijous, 16 d’abril de 2009

L'artesania narrativa de Black/Banville


"Un artesà de la prosa de mirada àcida i burlesca... Quin mestre." Així ha definit Antonio Lozano, director de la revista Qué leer i col·laborador d'El Periódico, a Benjamin Black (àlies de John Banville) amb motiu de la publicació del nou llibre de l'autor desdoblat, El Lèmur. Es tracta de la sèrie setmanal que es va publicar en les pàgines del suplement dominical de «The New York Times», ara editada en un únic volum.
En El Lèmur, deixem el forense Quirke, protagonista de les dues primeres incursions de l'autor en el gènere negre com a Black (El secret de Christine Falls i L'altre nom de Laura), i la ciutat de Dublín per viatjar a la Nova York actual. El protagonista és John Glass, un ex-reporter dedicat ara a escriure la biografia del seu sogre, un antic agent de la CIA i magnat de les comunicacions. Les coses es complicaran quan el jove investigador que li proporciona informació per al llibre –un home d’aspecte sospitós, conegut com «Lèmur»– destapa un assumpte desagradable sobre la família: tota l’existència de Glass es veu amenaçada. El jove és assassinat i Glass haurà de descobrir el que sabia el Lèmur i qui el va matar, abans que cap secret veja la llum o apareguen els cossos.
Aquesta és una oportunitat immillorable per a acostar-se a la mestria d'aquest prestigiós autor, en un dels mesos més literaris del calendari. Us recomanem també que es capbusseu en el món literari de l'alter ego de John Banville mitjançant la web especial que Bromera li dedica. Atmosferes denses, descripcions encisadores i un llenguatge sublim, són les seues senyes d'identitat.

Cap comentari: