Passa al contingut principal

42 anys de Premis Octubre


El passat dissabte, 26 d’octubre, es va fer el lliurament dels premis literaris que porten el nom d’aquest mes, a la ciutat de València. Una vegada més, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània va esdevenir lloc de trobada de nombrosos escriptors i escriptores i d’altres personalitats representatives de la cultura en la nostra llengua que, com cada any des de fa 42, s’hi van donar cita per a premiar les obres més reeixides de les presentades a les seccions de poesia, assaig i narrativa.
En una edició especialment marcada per una situació convulsa en l’àmbit cultural, sobretot en el vessant educatiu, els organitzadors van tenir molt presents les recents mobilitzacions del professorat, principalment a les Illes, però també a casa nostra, ja que l’acte se celebrava tan sols dos dies després de la vaga de l’ensenyament i la multitudinària manifestació que va recórrer diverses ciutats valencianes i de la resta de l’estat.
I precisament de les Illes és originari el guanyador de la secció de poesia, ja que el Premi Vicent Andrés Estellés va recaure en l’obra Origen, de Miquel Bezares (Llucmajor, 1968), poeta i narrador, llicenciat en Filologia Catalana i professor que, de fet, ja havia publicat diversos poemaris, com ara Carnaval (1989, Premi Ciutat de Palma), El convers (2003, Premi Miquel de Palol a Girona) o L’espiga del buit (2011, Premi Serra d’Or).
Pel que fa al premi Joan Fuster d’Assaig, va anar a parar al professor i doctor en Història Contemporània Josep Burgaya Riera (Vic, 1960), que presentava l’obra Economia de l’absurd. Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina. Burgaya és autor d’altres obres de tema econòmic, com ara El estado del bienestar y sus detractores, A propósito de los orígenes y la encrucijada del modelo social europeo en tiempos de crisis i El futur ja no és el que era. Reflexions d’urgència en temps d’incerteses.
Sens dubte, la sorpresa negativa va estar en el Premi Andròmina de Narrativa, que es va declarar desert. En paraules de Laia Climent, «El premi ha de ser per a una obra que destaque molt. Hi havia qualitat, però faltava excel·lència». Per a l’editora de 3i4, aquesta és una notícia dolenta, però no dubta que en properes edicions del premi hi haurà més empenta literària.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

Tràiler L'esclau del Mercadal

Us convidem a veure el booktràiler de L'esclau del Mercadal , de Dolors Garcia i Cornellà, una obra ambientada en la Girona del segle XIV, en la qual un jove cristià, un altre de religió jueva i un dels pocs esclaus de la ciutat, es fan amics. En una època en què la intolerància, les revenges i l’odi a la diversitat eren l’única transacció possible entre les diferents comunitats, tots tres lluitaran per la seva parcel·la de llibertat. L’esclau del Mercadal , Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2003, reflecteix els problemes d’interrelació que sorgeixen entre col·lectius diferents. Una qüestió que resulta, malauradament, molt actual. És doncs, una bona oportunitat per a ensenyar els joves el valor de l'amistat lluny de prejudicis.