dimarts, 29 d’octubre de 2013

42 anys de Premis Octubre


El passat dissabte, 26 d’octubre, es va fer el lliurament dels premis literaris que porten el nom d’aquest mes, a la ciutat de València. Una vegada més, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània va esdevenir lloc de trobada de nombrosos escriptors i escriptores i d’altres personalitats representatives de la cultura en la nostra llengua que, com cada any des de fa 42, s’hi van donar cita per a premiar les obres més reeixides de les presentades a les seccions de poesia, assaig i narrativa.
En una edició especialment marcada per una situació convulsa en l’àmbit cultural, sobretot en el vessant educatiu, els organitzadors van tenir molt presents les recents mobilitzacions del professorat, principalment a les Illes, però també a casa nostra, ja que l’acte se celebrava tan sols dos dies després de la vaga de l’ensenyament i la multitudinària manifestació que va recórrer diverses ciutats valencianes i de la resta de l’estat.
I precisament de les Illes és originari el guanyador de la secció de poesia, ja que el Premi Vicent Andrés Estellés va recaure en l’obra Origen, de Miquel Bezares (Llucmajor, 1968), poeta i narrador, llicenciat en Filologia Catalana i professor que, de fet, ja havia publicat diversos poemaris, com ara Carnaval (1989, Premi Ciutat de Palma), El convers (2003, Premi Miquel de Palol a Girona) o L’espiga del buit (2011, Premi Serra d’Or).
Pel que fa al premi Joan Fuster d’Assaig, va anar a parar al professor i doctor en Història Contemporània Josep Burgaya Riera (Vic, 1960), que presentava l’obra Economia de l’absurd. Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina. Burgaya és autor d’altres obres de tema econòmic, com ara El estado del bienestar y sus detractores, A propósito de los orígenes y la encrucijada del modelo social europeo en tiempos de crisis i El futur ja no és el que era. Reflexions d’urgència en temps d’incerteses.
Sens dubte, la sorpresa negativa va estar en el Premi Andròmina de Narrativa, que es va declarar desert. En paraules de Laia Climent, «El premi ha de ser per a una obra que destaque molt. Hi havia qualitat, però faltava excel·lència». Per a l’editora de 3i4, aquesta és una notícia dolenta, però no dubta que en properes edicions del premi hi haurà més empenta literària.

Cap comentari: