Passa al contingut principal

Les facetes d'un Mira polièdric


Aquest cap de setmana l'espai Europa al dia del canal 24/9 emetrà un reportatge sobre els 400 anys de l'expulsió dels moriscos. Es per això que han entrevistat Joan Francesc Mira, autor de l'obra de gran format Vida i final dels moriscos valencians, un treball que posa a disposició del públic la perspectiva històrica d’un fet que la majoria de la societat desconeix. El reportatge s'emetrà hui a les 20.30 hores i demà dissabte i el diumenge.

La promulgació en 1609 del decret d’expulsió massiva de la població d’origen musulmà significava exiliar violentament, i de colp, una tercera part dels habitants del Regne de València. En cap altre territori tindria un efecte tan extens i profund. El nostre país ja no tornaria a ser el mateix, ni des del punt de vista nacional, ni religiós, ni cultural, ni lingüístic, ni d’ocupació del territori, ni de poblament o de producció agrària.


Joan Francesc Mira és també protagonista d'un dels articles publicats al sumplement literari Bellver, del Diari de Mallorca, en el qual es comenten les darreres novetats al voltant de l'autor. Una d'elles és Una biblioteca en el desert, el recull d'articles seleccionats per Joan Josep Isern. Si punxeu damunt la imatge podreu llegir l'article sencer sobre Mira, "qui ha acumulat cultura vastíssima escarpida a base de lectures i del fet de moure’s arreu del món com una baldufa amb una curiositat antropològica defecte d’ofici".


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Els Homes de la Dalla", nou títol de John Connolly

Una bona notícia per als amants de la novel·la negra: acaba d'arribar Els Homes de la Dalla , l'últim èxit de John Connolly , un dels màxims exponents dins del gènere. Un llibre altament recomanable que continua la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker després d’ Els turmentats , la primera obra de l’autor traduïda a la nostra llengua. Amb Els Homes de la Dalla , Connolly ens mostra la seua extraordinària capacitat per a composar personatges impressionants. En aquesta ocasió, ens acostem, d'una manera més estreta, a un dels secundaris imprescindibles de la saga: Louis. Així, l'autor ens regala l'oportunitat de profunditzar en la seua vida des de la infància, i descobrir el "jo" més ocult d'aquest personatge amb pell de llop. Els pecats del passat el visiten ara. Algú està perseguint-lo. La seua casa, els seus negocis i el seu company també estan en el punt de mira. L’instrument de la venjança és l'Alegria, un assassí d’assassins, el més

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu