dilluns, 20 de juliol de 2009

Desapareix una veu única i commovedora

L’escriptor nord-americà d’origen irlandés Frank McCourt ha mort aquest 19 de juliol a Nova York. La seua bibliografia –Les cendres d’Angela, I tant!, El professor i El Nadal d’Angela–, publicada per Bromera en la nostra llengua, mescla la ironia i la innocència amb un estil senzill i directe, que, com afirma The Times «ha reproduït la singularitat de tota una galeria de personatges, deixant pas a la descripció sincera i esgarradora de la seua infantesa amb compassió i humor».


Amb 60 anys i ja retirat, McCourt va escriure Les cendres d’Angela, la descripció de manera colpidora de la seua infantesa miserable, que es va situar en les llistes dels més venuts durant dos anys, amb més de 4 milions de llibres venuts, i que va canviar definitivament la vida de l’autor. Per aquestes primeres memòries, adaptades al cinema per Alan Parker amb èxit internacional, McCourt va ser guardonat amb el Premi Pulitzer, el Premi del Cercle Nacional de Crítics Literaris d’Estats Units i el Guardó Literari de Los Angeles Times.
Després van vindre I tant! i El professor, que captivaren de la mateixa manera els lectors. El Nadal d'Angela, el relat d'un episodi que va viure la seua mare de menuda, és l'última obra publicada de l'autor.


En breu estarà disponible un espai en la nostra web amb fragments de les seus obres per a llegir, per a sentir amb la veu de McCourt, així com articles i crítiques internacionals. Us convidem a acostar-se a l'obra d'aquesta veu singular, irònica i alhora commovedora, que ens acaba de deixar.

Cap comentari: