dimarts, 15 de març de 2011

Mor Maria Beneyto als 85 anys d’edat


Fotografia: Prats i Camps

Edicions Bromera vol manifestar el condol a tots els familiars i amics de l’escriptora Maria Benyeto, qui ens ha deixat als 85 anys edat. Amb la mort de Maria Beneyto mor una de les grans veus de la poesia valenciana i una de les nostres escriptors més rellevants.

Maria Beneyto (València, 1925-2011) és una de les figures més destacades entre els poetes i novel·listes valencianes del segle XX. La seua vocació creativa i la voluntat d’escriure en la seua llengua materna es van imposar en el panorama desolador de la postguerra. Va destacar en els dos gèneres, poesia i narrativa, a partir dels anys 50, sobretot arran de guanyar el Premi Ciutat de Barcelona amb el llibre de poemes Ratlles a l'aire (1956). Però la dècada posterior és la de la seva producció narrativa, on resulta imprescindible esmentar la novel·la La dona forta (1967), considerada una de les millors novel·les de tot el llarg període històric del franquisme.

La seva obra poètica va ser premiada als certàmens més importants de l'època, tant en castellà com en valencià, i nombrosos intel·lectuals li van donar suport. Dels seus últims llibres publicats destaquen Després de soterrada la tendresa (1993) i Elegies de pedra trencadissa (1997), publicats per l'editorial Bromera. És també en aquesta editorial on publicarà el seu llibre més recent, també poètic: Bressoleig a l’insomni de la ira (2003), Premi de la Crítica Catalana.

Cap comentari: