dissabte, 10 de març de 2012

Paco Romeu guanya el Premi Xaro Vidal 2011


L’obra L’extraordinària història del fantasma de Quim Quinqué, de l’escriptor Paco Romeu, ha estat la guanyadora del XII Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal - Ciutat de Carcaixent. Aquest divendres, 9 de març, a les 22.30 h, es farà públic el veredicte i l’autor rebrà els 3.600 € amb què està dotat el premi. L’acte de lliurament tindrà lloc al Teatre Don Enrique de Carcaixent i anirà seguit de la representació de l’espectacle Tibidabo de Germinal Producciones. El llibre es publicarà l’any que ve en la col·lecció «Micalet Teatre» d’Edicions Bromera.
En L’extraordinària història del fantasma de Quim Quinqué, l’autor reivindica el teatre infantil com a eina canalitzadora de la capacitat crítica dels més menuts, i aborda frontalment i sense eufemismes temes poc habituals dins d’aquest gènere com ara la corrupció, la xenofòbia i les evidents mancances del nostre sistema sociopolític.
L’acció se situa uns pocs anys enrere, quan encara es lligaven els gossos amb llonganisses. Un estranger arriba a un país com el nostre buscant treball i prosperitat. Des del primer moment, rep la desconfiança d’un poble que viu atemorit per un estrany fantasma que ningú sembla haver vist mai i d’uns governants que mantenen un sistema injust que els reporta uns suculents beneficis. Només Mima, una jove rebel i inconformista que pareix advertir la maquiavèl·lica farsa muntada pels més poderosos, és capaç de fer un esforç per apropar-se a l’estranger i entendre les seues circumstàncies.
Paco Romeu (València, 1967) ha rebut diferents premis i mencions en certàmens de narrativa breu, ha compost la banda sonora de curtmetratges i obres de teatre i ha col·laborat com a guionista en el programa de Canal 9 Autoindefinits. Com a dramaturg, ha escrit diverses obres per a l’Escola Municipal de Teatre de Picassent, totes estrenades sota la direcció d’Elsa Tronchoni. A Bromera ha publicat també Icerberg, obra guardonada amb el VI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca.
El Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal - Ciutat de Carcaixent respon a la voluntat de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Carcaixent de dignificar el gènere teatral en el seu vessant infantil i de fomentar l’afició al teatre entre els més menuts. Es tracta d’un dels certàmens més ben dotats econòmicament de tot l’Estat dins de la modalitat de teatre infantil. Pel que fa a la participació, cal assenyalar que les 17 obres presentades en aquesta edició procedien tant del territori valencià com de Catalunya i les Illes, un aspecte que demostra l’interés i l’expectació que desperta el Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal - Ciutat de Carcaixent.

Cap comentari: