dijous, 29 de gener de 2009

Mor John Updike, mestre de la narrativa

Dimarts passat va morir l'escriptor John Updike, un dels cronistes més àcids de la societat nord-americana dels darrers cinquanta anys. Amb un estil corrosiu, directe i gens indulgent, la seua extensa obra constitueix un fresc de les febleses i deliris del seu país. Des que en 1958 publicara la seua primera obra, un llibre de poemes, aquest escriptor prolífic ha bastit una carrera literària que compren més de cinquanta títols que abraça tot tipus de gèneres. En aquestes cinc dècades ha escrit especialment novel·la però també poesia, assaig, teatre, obres infantils i crítica literaria, aquesta en les pàgines de The New Yorker i The New Yorker Review of Books.


Bromera té previst publicar l'última novel·la de l'autor, Les vídues d'Eastwick, que reprén a les protagonistes de Les bruixes d'Eastwick, que ara vídues, segueixen intentant escapar del seu passat. Aquesta última s'ha convertit en l'obra més popular d'Updike, adaptada a la gran pantalla sense que l'autor quedara satisfet del resultat. És per això que va decidir escriure aquesta seqüela per "corregir" els errors de la cinta.


L'editorial va publicar en 2007 una de les obres més valorades de l'autor, Terrorista, que mostra, sense embuts, les paradoxes que provoca la universalització de la por, que acaba generant individus marginats que es converteixen en allò que es vol evitar des del principi. Ahmad, el protagonista de Terrorista, n’és un exemple.
Més informació ací.

Cap comentari: