divendres, 18 de desembre de 2009

Les facetes d'un Mira polièdric


Aquest cap de setmana l'espai Europa al dia del canal 24/9 emetrà un reportatge sobre els 400 anys de l'expulsió dels moriscos. Es per això que han entrevistat Joan Francesc Mira, autor de l'obra de gran format Vida i final dels moriscos valencians, un treball que posa a disposició del públic la perspectiva històrica d’un fet que la majoria de la societat desconeix. El reportatge s'emetrà hui a les 20.30 hores i demà dissabte i el diumenge.

La promulgació en 1609 del decret d’expulsió massiva de la població d’origen musulmà significava exiliar violentament, i de colp, una tercera part dels habitants del Regne de València. En cap altre territori tindria un efecte tan extens i profund. El nostre país ja no tornaria a ser el mateix, ni des del punt de vista nacional, ni religiós, ni cultural, ni lingüístic, ni d’ocupació del territori, ni de poblament o de producció agrària.


Joan Francesc Mira és també protagonista d'un dels articles publicats al sumplement literari Bellver, del Diari de Mallorca, en el qual es comenten les darreres novetats al voltant de l'autor. Una d'elles és Una biblioteca en el desert, el recull d'articles seleccionats per Joan Josep Isern. Si punxeu damunt la imatge podreu llegir l'article sencer sobre Mira, "qui ha acumulat cultura vastíssima escarpida a base de lectures i del fet de moure’s arreu del món com una baldufa amb una curiositat antropològica defecte d’ofici".