Passa al contingut principal

Mor l'artista Enric Solbes

Enric Solbes, responsable de la imatge gràfica de Bromera, ha mort aquest 20 de desembre. Pintor, il·lustrador i dissenyador de prestigi, amic i company estimat, Solbes deixa un gran buit en l’editorial. Incomptables cobertes, el logotip, el disseny de les revistes L’Illa i TXT, els tradicionals calendaris, les exposicions... són només una mostra del seu pas inesborrable per Bromera. Ens deixa per tant un llegat imprés sense el qual no es pot concebre l’editorial i, alhora, un fum de records com a artista encantador, peça clau en l’equip humà de Bromera que enyorarem profundament.
El soterrar serà aquest 21 de desembre a les 16 hores al Tanatori d’Alzira (carretera d’Albalat, s/n, Polígon Industrial de Carrefour).

Currículum
Enric Solbes (Alcoi, 1960-Alzira, 2009) va iniciar la seua activitat com a pintor fa 30 anys amb exposicions a la Casa de Cultura d’Alcoi i a la galeria L’Eixam de València. Al voltant de 1982 va fer les primeres incursions en els camps de la il·lustració i el cartell. També va treballar per a l’agència de publicitat Tangram i, després de finalitzar els estudis, va col·laborar com a gravador amb el pintor i escultor Manuel Boix entre el 1985 i el 1987.
L’últim roder, de Josep Franco, va ser un dels primers treballs com a il·lustrador per a Bromera, editorial amb la qual ha mantingut un estret lligam professional des de llavors. Cap a finals de la dècada dels 80, inicia també la seua col·laboració amb l’actor, autor i director Carles Alberola i el productor Toni Benavent, que anys després fundaran la coneguda companyia Albena Teatre i de la qual Solbes es fa càrrec de la comunicació gràfica.
És autor d’un centenar de cartells anunciadors de distints certàmens de música, espectacles, campanyes institucionals, etc. Gran part d’aquesta producció està dedicada al llibre i, també, al teatre per a les companyies Albena Teatre i L’Horta Teatre. Els seus dibuixos han il·lustrat també llibres, calendaris, cartells, cobertes, publicitats i programes. D’aquests, cal destacar el calendari de Bromera, que s’ha publicat ininterrompudament des de 1992 i que també ho farà el 2010 amb alguns dels seus últims dibuixos. Així mateix, Solbes ha estat part fonamental en la imatge gràfica de l’editorial, dissenyant gran part de les col·leccions, les edicions especials, les cobertes de molts dels seus títols, la imatge de les revistes L’Illa i TXT o participant de manera directa en alguns dels títols com a il·lustrador, com és el cas de
Rondalles valencianes, de Josep Franco, pel qual va rebre recentment el Premi al Millor Llibre Il·lustrat en valencià, atorgat per la Generalitat Valenciana.
La Casa de la Cultura d’Alzira acull des del passat 10 de desembre la seua darrera exposició després de catorze anys sense exposar material nou, Retrats de l’invisible, que es pot visitar fins al 10 de gener, i que, segons l’agenda, està programada en altres ciutats com ara Altea, Almussafes, Dénia i Alcoi, després d’haver passat també per l’Alcúdia, Sagunt o Requena.

Comentaris

Empar Jesús-Maria ha dit…
Una gran pèrdua per a tots, un colp que et deixa gelada. Amb la seua obra sempre estarà entre nosaltres.

Entrades populars d'aquest blog

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

Tràiler L'esclau del Mercadal

Us convidem a veure el booktràiler de L'esclau del Mercadal , de Dolors Garcia i Cornellà, una obra ambientada en la Girona del segle XIV, en la qual un jove cristià, un altre de religió jueva i un dels pocs esclaus de la ciutat, es fan amics. En una època en què la intolerància, les revenges i l’odi a la diversitat eren l’única transacció possible entre les diferents comunitats, tots tres lluitaran per la seva parcel·la de llibertat. L’esclau del Mercadal , Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2003, reflecteix els problemes d’interrelació que sorgeixen entre col·lectius diferents. Una qüestió que resulta, malauradament, molt actual. És doncs, una bona oportunitat per a ensenyar els joves el valor de l'amistat lluny de prejudicis.