dimecres, 2 de desembre de 2009

Un llibre apassionant i apassionat


"El 1609 es va promulgar el decret d’expulsió massiva de la població d’origen musulmà, convertida a la força durant la guerra de les Germanies. Aquesta ordre significava exiliar violentament, i de colp, una tercera part dels habitants del Regne de València. En cap altre territori tindria un efecte tan extens i profund. El nostre país ja no tornaria a ser el mateix, ni des del punt de vista nacional, ni religiós, ni cultural, ni lingüístic, ni d’ocupació del territori, ni de poblament o de producció agrària. La crisi en què es va veure sumit el país no es va superar del tot fins quasi un segle després".

Aquest és un extracte de l'obra Vida i final dels moriscos valencians, de Joan Francesc Mira, el darrer volum de gran format de la col·lecció "Grans Obres" de Bromera. Es tracta d'un llibre, com diu la revista Qué leer en el seu últim número, "lujosamente editado, donde el autor traza una exhaustiva panorámica de la Valencia medieval y centra su mirada en la prolongada estancia de los moriscos en el reino hasta su expulsión en 1609". I afegeix: "un libro apasionante y apasionado".
Sens dubte, estem davant d'un text de lectura imprescindible, ara que fa quatre segles d’aquells fets determinants, que ens arriba de la mà d'un dels referents més destacats del nostre panorama literari. Trobareu més informació sobre l'obra punxant ací.