dijous, 28 d’abril de 2016

Sopant amb idiotes


Què faríeu si un desconegut vos convidara a sopar i, desprès, descobrireu que només ho ha fet perquè pensa que sou idiotes? Aquesta és la situació amb la que es troba un dels protagonistes d’El sopar dels idiotes, la coneguda obra teatral escrita per Francis Veber i que hui vos recomanem.

El relat està protagonitzat per un grup d’amics que es reuneix cada dimecres per a sopar. Però amb una condició ben peculiar: cadascú ha d’anar acompanyat d’un idiota, i aquell que porte l’idiota més idiota de tots, guanya. Pere Canut és un dels del grup, i un amic li recomana portar Francesc Pinyol. Com que encara no el coneix, Pere decideix convidar-lo a sa casa, un fet que, a la llarga, es convertirà en uns dels pitjors malsons de la seua vida. 

Des de la seua primera posada en escena el 1993, El sopar dels idiotes s’ha convertit en un èxit teatral imparable, convertint-se ràpidament en un clàssic del teatre universal que ha estat adaptat desenes de vegades i traduït a multitud d’idiomes. El text combina la diversió amb la tendresa, passant d’una escena esbojarrada a una altra plena de sentiment. Així, anem descobrint que els qui prenem per idiotes potser no ho són tant sinó que, de vegades, som nosaltres els qui ens comportem com a tal.


Precisament, aquest cap de setmana el Teatre Talia de València acull l’estrena de la funció a mans d’una producció 100% valenciana. Josep Manel Casany, Ferran Gadea, Toni Misó, Alfred Picó, Cristina Garcia i Rosana del Carpio componen l’elenc d’aquesta posada en escena que recull un llibret adaptat per primera vegada al valencià. De la mateixa manera que la seua versió impresa, aquesta funció resulta molt recomanable per als alumnes d’ESO i Batxillerat. De fet, l’edició del text a càrrec de Bromera conta amb diverses propostes didàctiques per treballar a classe.

Més informació:

Cap comentari: