dijous, 21 d’abril de 2016

Un passeig per la València de la crisi

Acarem la recta final de les nostres recomanacions literàries. Només ens queden un parell de ressenyes, però no volem tancar el cicle sense parlar-vos de La passejadora de gossos, guardonada amb el Premi de Narrativa en Valencià Ciutat de València, que s’ha lliurat aquest mateix matí al consistori de la capital.

La passejadora de gossos, de Francesc Bodí, és una història coral de gent comuna, supervivents que pateixen i lluiten cada dia per no perdre les ganes de viure. Un relat sobre les relacions humanes, la comunicació, l’amistat, l’amor i el desamor, la valentia, sobre com refer-se dels entrebancs i mirar cap endavant, que destaca també per la riquesa del llenguatge.

La novel·la està ambientada a la València dels desnonaments, la corrupció, la crisi econòmica i les obres faraòniques. Allí hi viuen un director de banc, una notària tafanera, una mare sola a punt de perdre el pis, una intèrpret bonica i espavilada, una dona que pateix alzhèimer, un vidu trist, un professor d’institut amb depressió, i Manela, una estudiant de Filosofia que passeja els gossos de tots ells. A través d’aquesta jove desenfadada i vital, que impregna de filosofia el seu món i que captiva el lector des de la primera pàgina, coneixerem les vides de totes aquestes persones, la seua evolució i com els seus destins es van creuant. I, per damunt de les diferents històries dels clients, algunes de molt emotives i tendres, hi ha la pròpia història de Manela i la seua parella, Ferran.
Francesc Bodí compagina l’escriptura amb la docència. La seua obra ha sigut reconeguda amb premis de prestigi com el Joanot Martorell, el de la Crítica dels Escriptors, l’Enric Valor de Novel·la o l’Alfons el Magnànim. A Bromera ha publicat L’infidel, Havanera i El soroll de la resta, totes guardonades també.

Més informació:Cap comentari: