dijous, 5 de novembre de 2009

Una neteja ètnica sense precedents

El País ha publicat en el suplement Quadern de València de hui un article extens signat per Adolf Beltran sobre el volum de gran format Vida i final dels moriscos valencians, de Joan F. Mira. Beltran fa un repàs del que va comentar el reconegut autor en la roda de premsa que va oferir als mitjans el dimarts passat.

Mira ens acosta amb aquesta obra un dels fets més importants que ens han marcat com a poble. La promulgació en 1609 del decret d’expulsió massiva de la població d’origen musulmà significava exiliar violentament, i de colp, una tercera part dels habitants del Regne de València. En cap altre territori tindria un efecte tan extens i profund. El nostre país ja no tornaria a ser el mateix, ni des del punt de vista nacional, ni religiós, ni cultural, ni lingüístic, ni d’ocupació del territori, ni de poblament o de producció agrària. De fet, l’expulsió dels moriscos, com va recordar Mira als assistents a la presentació, va ser «una neteja ètnica sense precedents».

En la nostra pàgina web podeu trobar més informació sobre Vida i final dels moriscos valencians i veure més imatges interiors.Un document de l'arxiu de la Corona d'Aragó i imatge del despoblat de Querola


Embarcament dels moriscos

Cap comentari: